پیچ خوردگی مچ پا
بخش های این مقاله
پیچ خوردگی مچ پا

پیچ خوردگی مچ پا در حقیقت آسیب دیدگی نوارهای سخت بافتی یا همان رباط هایی است که استخوان های پا را احاطه کردهاند و آن ها را به پا متصل می کنند. این آسیب معمولاً زمانی رخ می دهد که مچ پا به طور اتفاقی پیچ بخورد یا به شکل نادرستی چرخانده شود. این کار می تواند رباط هایی را که استخوان مچ پا و مفاصل شما را بهم نزدیک می کنند، کشیده یا پاره کند.
تمام رباط ها دامنه حرکتی و محدوده خاصی دارند که به آن ها این امکان را می دهد که مفاصل را ثابت نگه دارند. وقتی رباط های اطراف مچ پا از این مرزها رد شوند، باعث پیچ خوردگی می شود. پیچ خوردگی مچ پا معمولاً آسیب دیدگی رباط های خارج مچ پا را نیز در بر دارند.
علائم پیچ خوردگی مچ پا
اقدامات بعد از پیچ خوردگی مچ پا

پس از آسیب دیدگی به هیچ عنوان پای خود را حرکت ندهید. در این مدت تا هنگام مراجعه به پزشک می توانید از چنین اقداماتی برای کاهش درد خود استفاده کنید. این روش ها شامل:
۱- از فعالیت هایی که موجب بروز درد، ورم و ناراحتی می شود؛ اجتناب کنید.
۲- استفاده از کمپرس یخ هر سه ساعت یکبار به مدت ۱۵الی ۲۰دقیقه، البته توجه نماید به هیچ عنوان یخ را مستقیما برروی پوست خود قرار ندهید.
۳- مچ پای خود را با یک باند کشی ببندید تا بدین ترتیب از محل آسیب دیدگی محافظت نماید.
۴- در تمام طول استراحت پاهای خود را به منظور کاهش تورم خود بالاتر از سطح بدن خود نگه دارید.
۵- برای تسکین دردهای خود می توانید از داروهای مسکن بدون نسخه پزشک همچون ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن استفاده نماید.
۶- در این مدت از وارد کردن فشار مضاعف به مچ پا خودداری کنید.
درمان پیچ خوردگی مچ پا
۱- درمانهای خانگی
ممکن است در برخی موارد بتوانید پیچ خوردگی های خفیف مچ پا را در خانه درمان کنید. درمان های خانگی توصیه شده در این زمینه شامل موارد زیر است:
- اسفاده از از بندهای الاستیک (مانند باند ACE) برای پیچیدن به دور مچ پا
اما توجه داشته باشید که این بندها نباید خیلی محکم بسته شوند! - بستن مچ بند برای حمایت از مچ پا
- استفاده از عصا در صورت نیاز
- بلند کردن پای خود با بالش برای کاهش تورم
- مصرف مسکن مانند ایبوپروفن یا استامینوفن برای کنترل درد
- استراحت کافی و نینداختن وزن روی مچ پا
- استفاده از یخ در محل آسیب دیده در اسرع وقت برای کاهش تورم
در صورت استفاده از یخ برای کاهش تورم، به یاد داشته باشید که در روز اول لازم است که ۳ الی ۴ بار در طول روز و هر بار به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بر ناحیه آسیب دیده یخ بگذارید. پس از آن، طی دو روز آینده نیز هر سه تا چهار ساعت یک بار از یخ برای کاهش التهاب استفاده کنید.
۲- جراحی

بندرت ممکن است که برای پیچ خوردگی مچ پا جراحی لازم باشد. اما ممکن است در صورتی که آسیب وارد شده به رباط ها شدید باشد، جراحی بهترین راهکار درمان باشد. همچنین در صورتیکه شواهدی از بی ثباتی مچ پا وجود داشته باشد یا هنگامی که آسیب وارد شده به مچ با درمان غیر جراحی بهبود پیدا نکند، انجام جراحی ضروری می شود. جراحی مچ پا به دو صورت انجام میشود:
- آرتروسکوپی
در حین آرتروسکوپی، جراح به داخل مفصل نگاه می کند تا ببیند آیا قطعات استخوان یا غضروف با اتصالات ضعیف وجود دارند یا کاملا آسیب دیده هستند. - بازسازی
جراح برای جراحی بازسازی، رباط پاره شده را با بخیه ترمیم می کند. همچنین ممکن است از رباط ها یا تاندون های دیگر اطراف پا یا مچ پا برای ترمیم رباط های آسیب دیده استفاده کند.
نوع جراحی مورد نیاز به شدت پیچ خوردگی مچ پا و سطح فعالیت فرد بستگی دارد. پس از جراحی، توان بخشی نقش موثری در روند بهبودی دارد. برای بازیابی حرکت و تقویت عضله مچ پا، باید ویزیت های مستمر توسط پزشک انجام گیرد و همچنین فرد باید تمرینات کامل فیزیوتراپی داشته باشد. بسته به میزان پیچ خوردگی مچ پا و نوع جراحی، توان بخشی ممکن است هفته ها یا ماه ها طول بکشد.
آیا بستن آتل پس از پیچ خوردگی مچ پا ضروری است؟

از آنجاییکه راه رفتن با مچ پای پیچخورده ممکن است دردناک باشد، شاید تا زمانی که درد از بین برود لازم باشد تا از عصا استفاده کنید. بسته به شدت پیچ خوردگی، پزشک شما ممکن است یک باند کشی، چسب ورزشی یا یک بریس مچ پارا به شما توصیه کند تا با استفاده از آنها مچ پای خود را پایدار کنید. در موارد پیچ خوردگیهای شدید، ممکن است تا زمان بهبود کامل تاندونها لازم باشد تا مچ پای خود را گچ گرفته یا از چکمههای مخصوص استفاده کنید تا مچ پای شما حرکت نکند.
مچبندهای فشاری هم میتوانند از رباطها محافظت کرده و آن را گرم نگه میدارد که اثر بهبودی بخشی خواهد داشت. این مچبند کل ساختار مچ را دربر گرفته و علاوه بر محافظت و حمایت از آن، درد را نیز تسکین میدهد. این مچبند برای ورزشکارانی که نیازمند مراقبت از مچ پای خود بوده ولی بهراحتی و تحرک پذیری زیادی نیاز دارند نیز مناسب است.